Geminga is een dance-pop formatie, bestaande uit JP Pino en Claudia Cathérine. Hun muziek kenmerkt zich door een mix van verschillende muziekstijlen waaronder triphop, disco, jazz, soul, rock en dance – met in de hoofdrol stem en gitaar.

In 2009 richten gitarist JP Pino en vocaliste Claudia Cathérine – in eerste instantie onder een andere naam – de band Geminga op. Muzikaal gezien delen JP en CC hun grote liefde voor de romantische jazz en blues ‘liedjes’ uit de jaren ‘20 tot ’50. Daarnaast zijn ze allebei grote fan van de dansmuziek uit de jaren ’70 en ’80. En tot slot herkennen ze zich in de zwaarmoedige triphop en dance muziek uit de jaren ’90 tot heden.

In 2015 vragen choreografen Farida Nabibaks en Bianca Janssen Groesbeek Geminga om een aantal stukken te componeren over het thema ‘intimiteit’. Ieder stuk ontstaat in nauwe samenwerking met de dansers en belicht het thema vanuit een andere invalshoek. Tijdens de voorstellingen, in 2016, wordt de muziek live gespeeld.

Medio 2016 verschijnt tevens het debuutalbum van Geminga, getiteld BIPOLAR. Centraal op het album staat het aloude taoïstische yin-yang principe. Alles heeft twee kanten, die complementair zijn en niet zonder elkaar kunnen bestaan. Wij zijn bescheiden én arrogant, expressief én verlegen, chique én goedkoop, zacht én hard. Alles is gebonden aan de dynamiek van dit principe. Het album neemt je mee in een golfbeweging, van up naar down en weer terug.

JP Pino studeerde jazzgitaar aan de Schumann Akademie in Utrecht en bij de Duitse kunstenaar en jazzgitarist Uli Kürner. Hij was zanger, gitarist en bandleider van verschillende Roos van Nijmegen winnaars, waaronder Frugifer en Revolution 9. Met de funkband Groove Syndicate bracht hij meerdere albums uit en tourde als frontman door o.a. Nederland en Tsjechië.
 
Claudia Cathérine is filosoof en vocaliste. Sinds haar tienerjaren componeert zij eigen songs. In 2005 richtte zij de Stichting Filosofie & Maatschappij op en organiseerde jarenlang filosofische cafés in Nijmegen. Ze studeerde jazz aan de Schumann Akademie in Utrecht en zang bij jazzvocalist Ronald Douglas.

www.geminga.nl

www.facebook.nl/gemingamusic