Bianca Janssen Groesbeek is bioloog en filosoof en gespecialiseerd in evolutie. Voor Emerson College (Boston) geeft ze op kasteel Well, Limburg, cursussen over menselijke evolutie en ethiek aan Amerikaanse studenten. Verder geeft ze diverse cursussen, lezingen en workshops over evolutie en diergedrag voor een gevarieerd publiek.

Dans is een grote passie voor Bianca. Ze heeft lessen gevolgd in klassiek ballet, moderne dans, jazz, flamenco, hiphop en streetdance. Behalve reguliere lessen heeft Bianca workshops gevolgd in Rotterdam, Amsterdam en New York. Ook heeft zij meegedanst in de productie Swanlake op de Waalkade in Nijmegen en in verschillende producties bij Mellon en LethDansant.

In haar onderzoek naar de biologische basis van dans combineert Bianca haar grote fascinatie voor evolutie met haar passie voor dans. Centraal in haar onderzoek staat de vraag naar het evolutionair belang van dans en beweging in mensen en andere dieren en het belang van onze lichamelijkheid voor ons menszijn.

Voor Mellon maakte zij voor drie dansers de choreografie Underneath my surface die in Arnhem en Nijmegen op het podium heeft gestaan. Ook choreografeerde zij Thoughts in the sand, een dansfilm die deels op het strand is gefilmd; de solo danste ze zelf. Tijdens een masterclass Film en Dans van het LCA maakte ze samen met vier andere dansers/filmers de dansfilm Cycle, die aan het eind van de masterclass in The Movies in Amsterdam werd vertoond.

De dansvoorstelling This is me/As time goes by is een initiatief van Bianca. In deze voorstelling werkt zij samen met Farida Nabibaks. De muziek hiervoor wordt gecomponeerd en uitgevoerd door het Nijmeegse dance-pop duo GemingⱯ.

www.evolvingstories.com